Home / Gyógynövények N – Sz

Gyógynövények N – Sz

Nadragulya, Maszlagos nadragulya
Atropa belladonna
Erősen mérgező!

Napraforgó
Helianthus annuus
A drogot (Heliarvthi flos) forrázat alakjában magas vérnyomás ellen és idegcsillapítótóként fogyasztják. Lázcsillapító hatása is ismeretes. Sárga színanyagot is állítanak elő belőle. Magjának étkezésre is alkalmas zsíros olaját nem csak a háziasszonyok, hanem pl. a gyógyszeripar is alkalmazza kenőcsök készítésére.

Nőszirom
Iria germanica
A drogot (Iridis rhizoma) főleg az illatszeripar használja. Porítva fogporok és hintőporok alkotórésze. A gyökértörzset megfaragva régebben ibolya- vagy tejgyökér néven, fogzás elősegítésére a csecsemőknek rágni adták. Mivel egészségtelennek bizonyult, forgalomba hozatalát betiltották. Nyálkaoldó hatásá teakeverékek alkotórészeként is alkalmazzák

Nyárfa, Fekete nyárfa
Populus nigra
Teája nyálkaoldó és vizelethajtó hatásá. Régebben igen népszerű háziszer volt a pipom-pápom kenőcs, amelyet ágy készítettek, hogy a rügy balzsamanyagát zsírban vagy faggyában kiolvasztották, és hajra, ajakra, égésre, fagyásra, aranyeres daganatokra stb. használták.

Nyírfa, Közönséges nyírfa
Betula pendula
Teáját vese és hólyagbántalmak ellen vizelethajtóként használják.

Nyálszapuka, Réti nyálhere
Anthyllis vulneraria
A drogból vese-, hólyag-, cukorbetegségek elleni teát készítenek. Teáját betegségek után erősítő kárákhoz is ajánlják.

Olajfűz, Ezüstfűz
Elaeagnus angustifolia
A levelekből (Elaeagni folium) magas vérnyomás elleni teát készítenek. A teája nem forrázással, hanem langyos vízben, 6-8 órás áztatással készül.

Orbáncfű, Csengőlinka, lyukaslevelűfű
Hypericum perforatum

Teáját gyomor- és bélfekély, magas vérnyomás, emésztési zavarok, belső és külső vérzések, vese- és epebántalmak ellen használják. Forrázatával külsőleg bőrbántalmakat és nehezen gyógyuló sebeket kezelnek, öblögetőként torokgyulladás és fogínysorvadás ellen is használják.

Orvosi csucsor, Madárcsucsor
Solanum laciniatum
Szív-, ízület, reuma és különféle hormonális zavarok elleni gyógyszerkészítmények alapanyaga. Teaként nem használják.

ökörfarkkóró, Szöszös ökörfarkkóró, mezei gyertya, sárga virág
Verbascum phlomoides
A drogból készült tea nyálkaoldó, izzasztó, vizelethajtó, vértisztító hatásá. Külsőleg is alkalmazzák, a szőke haj ápolószereként.

ördögharaptafű, Fekélyfű
Succisa pratensis
Teáját gyomor- és bélfekély, gyomorvérzés ellen, valamint köhögés csillapítására használják. Külsőleg ülőfürdőként, aranyeres bántalmak kezelésére alkalmazható.

örvénygyökér, örménygyökér
Inula helenium
Főzetét asztma, magas vérnyomás, vesebántalmak, étvágytalanság, epebántalmak és bélférgek ellen, valamint a hágyutak fertőtlenítésére használják.

Őszi kikerics, Őszike, csicsiskoma
Colchicum autumnale
Erősen mérgező!
Gyógyászati jelentősége nincs, növénynemesítéshez, a növekedés serkentésére használják.

Pacsirtafű, Keserű pacsirtafű
Polygala amara
Teája nyálkaoldó és étvágygerjesztő.

Palástfű, Közönséges palástfű
Alchemilla vulgáris
Teáját menstruációs vérzések csillapítására, gyomor- és bél- hurut ellen alkalmazzák. Főzetével gyulladásos testrészeket (pl. aranyeret) borogatnak, illetve fürdetnek.

Paprika, Törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors
Capsicum annuum
Az eredetileg Közép-Amerikában őshonos paprikát az 1500-as években hozták Európába. Minket a törökök ismertettek meg vele az 1750-es évek táján. A fűszerpaprikát csípős ízű, mérsékeltebben csípős vagy teljesen csípősségmentes változatokban termelik. Gyógyászati célokra a csípős paprikát használják: szeszes kivonata bőrvörösítő, illetve hajszálértágító hatásá. Reuma elleni bedörzsölőszerekhez és hajvizekhez adják.

Papsajt, Kereklevelű mályva
Malva vulgaris
Forrázatát belsőleg köhögés ellen és bélhurut esetén bevonószerként fogyasztják; külsőleg toroköblítésre és lágyító borogatásra alkalmas.

Pásztortáska,
Capsella bursa pastoris
Teáját gyomor- és bélvérzés, valamint erős méhvérzés csökkentésére használják.

Pemetefű, Orvosi vagy fehér permetfű
Marrubium vulgare
Teaként légcsőhurut, étvágytalanság, epe- és májbetegségek esetén fogyasztják. A pemetefüvet gyógycukorkák és keserű likőrök készítéséhez is használják.

Petrezselyem
Petroselinum hortense
Ez az általánosan ismert fűszernövény gyógyítására is alkalmas hatóanyagokat tartalmaz. A gyökere és a levele vizelethajtó, étvágyjavító, vesekőhajtó, és hólyaghurut elleni teák alkotórésze. A terméséből készült teát a népgyógyászatban szintén vizelethajtóként használták, pedig ez veszedelmes „orvosság”, mert vesevérzést, terhes nőknél pedig vetélést is okozhat.

Pipacs, Vadmák
Papaver rhoeas
Forrázatát külsőleg szemborogatásra és toroköblítésre használják. Teája köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatásá. A drogot teakeverékek „díszítésére” is gyakran alkalmazzák.

Pirosítógyökér, Homoki pirosító, báránypirosító
Alkanna tinctoria
A gyökér kérgéből a zsírban vagy szeszben oldódó festékanyagot állítanak elő, amelyet élelmiszerek (sajtok, italok) kozmetikai szerek (pirosítok), fa- és papíranyagok, gyógyszerek, bőrök, tinktárák színezésére használnak.

Porcikafű, Borzas porcikafű
Herniaria glabra
Teája vese- és hólyagbántalmak esetén használt vizelethajtó.

Porcsinfű, Madárkeserűfű, porcfű, disznópázsit
Polygonum. aviculare
Teáját vese- és hólyagbántalmak, bélhurut, légcsőhurut ellen használják.

Pozsgás zsázsa
Lepidium cartilagineum
A drog baktériumölő hatását ismerik. Teáját influenza megelőzésére, mandulagyulladás esetén öblögetőként használják.

Ragadós galaj
Galium aparine
Idegnyugtató, enyhe altató és vérnyomáscsökkentő hatásá.

Római kamilla, Római székfű
Anthemis nobili
Belsőleg forrázatát gyomorerősítőnek és szélhajtónak használják, külsőleg hajápolószerként alkalmazható.. Illóolaját az illatszeripar és a likőripar hasznosítja.

Római kömény, Egyiptomi kömény
Cuminum cyminum
A drogot sajtba keverik, kenyérbe sütik, kiflire, pogácsára, teasüteményekre hintik. Főzetét kólika és étvágytalanság ellen fogyasztják.. Illóolajának felhasználásával reuma elleni bedörzsölök készülnek.

Rovarporvirág
Pyrethrum cinerariaefolium
Finomra megporítva a növényvédelemben porozószerként, lakásokban bolhák, poloskák, svábbogarak ellen, valamint hintőporokhoz keverve az állatok bőrélősdiei ellen használják.

Rozmaring
Rosmarinus officinalis
A virágját különféle teakeverékek aromásítására használják. A levéldrogból készült forrázatot pedig szélhajtóként, étvágygerjesztőként, idegerősítőként, epehajtóként, görcscsillapítóként, kellemetlen menstruációs és klimaxos tünetek megszüntetésére fogyasztják. Az illóolajából reuma elleni bedörzsölőket, molyírtószert valamint illatszereket is készítenek.

Rózsa
Rosa centifolia
Hatása erősen összeházó. Használják bélhurut, gyomor- és bélvérzés kezelésére. Külsőleg (öblögetőszerként) mandulagyulladás és fogínysorvadás esetén. Gyógyteák díszítésére, dohányillatosítónak és füstölőkeverékekhez is alkalmazzák.

Rózsameténg
Vinca rosea
A drog (Catharanthi herba cum radice) rosszindulatá daganatok növekedését gátló hatásá alkaloidákat tartalmaz. Eredeti termőhelyén a (ázsia, Afrika, Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi területein) a népi gyógyászatban skorbut, cukorbaj, fehérvérűség, bőrkiütések, fekélyek kezelésére használják.

Rutafű, Szagos ruta, kerti ruta
Ruta hortensis
A növényt borító mirigyszőrök váladéka a csupasz testen nehezen gyógyuló gyulladást okoz, de a növény megszárítva elveszíti ezt a kellemetlen tulajdonságát. Magában nem alkalmazható, orvosi tanácsra teakeverékekben magas vérnyomás és epebántalmak ellen használják. Külsőleg érszűkületre, vérkeringési zavarokra alkalmazható.

Salamonpecsét, Orvosi vagy szagos salamonpécsét
Polygonatum officinale
Gyökértörzse szívserkentő, vizelethajtó, cukorbaj elleni hatásá. Háziszerként azonban óvatosan használandó, mivel mérgezést okozhat!

Salátaboglárka
Ranunculus ficaria
A leveleiből készült teát elégtelen veseműködés és magas vérnyomás ellen isszák. A korai, zsenge leveleiből salátát is készítenek.

Sarlós gamandor
Teucrium chamaedrys
Teáját emésztési zavarok ellen használják.

Sédkender, Sédfű
Eupatorium cannabinum
Teáját vese-, epe- és májbántalmak ellen használják. Enyhe hashajtó hatásá.

Seprözanót, Seprőfű
Sarothamnus scoparius
A drog szívre és vesére ható anyagokat tartalmaz, gyógyszereket állítanak elő belőle. A cserje vesszős hajtásaiból seprűt kötnek.

Somkóró, Orvosi somkóró, kőhere, vad lóhere, sárkerep
Melilotus officinalis
A fűdrogból készült teát gyomor-, bél- és légzőszervi megbetegedések ellen, lágyító borogatóként kelésekre, fekélyekre, visszérgyulladásra is használják.

Sóskaborbolya, Sóskafa
Berberis vulgaris
Gyökerének és kérgének főzetét gyomor-, bél-, máj- és epebántalmak ellen, valamint enyhébb hatásá hashajtóként alkalmazzák. A terméséből készült teát bélhurut ellen fogyasztják. A friss termésekből erősítő hatásá bort és szörpöt készítenek.

Szagosmüge, Erdőmesterfű, májusfű
Asperula odorata
Teáját vese-, máj- és epebántalmak ellen, valamint nyugtatóként, vértisztítóként és izzasztónak használják. A fűvel dohányt is illatosítanak.

Szamóca, Erdei szamóca, földieper
Fragaria vesca
Teáját bélhurut ellen és enyhe izzasztóként, illetve kellemes íze miatt üdítőitalként is fogyasztják. Cukorbaj elleni teakeverékek alkotórésze is.

Szappanfű, Orvosi szappanfű
Saponaria officinalis
A növény bármely része vízzel összedörzsölve habzik. Forrázatát erős hatásá nyálkaoldóként használják.

Szarkaláb, Keleti szarkaláb
Consolida orientalis
Forrázata belsőleg enyhe hashajtó és értágító hatásá, külsőleg pedig szemborogatásként használják. A szarkalábvirágot teakeverékekhez díszítőként is alkalmazzák.

Százszorszép, Rukerc
Bellis perennis
Teája nyálkaoldó, vizelethajtó, izzasztó, vértisztító és vérnyomáscsökkentő hatásá.

Szeder, Hamvas szeder
Rubus caesius
Teáját hasmenés ellen, valamint izzasztóként, vizelethajtóként alkalmazzák. Cukorbaj elleni teakeverékek alkotórészeként is használják.

Szeklice, Sáfrányos szeklice, pórsáfrány, olajözön
Carthamus tinctorius
Teája nyálkaoldó hatásá.

Szélfű, Egynyári szélfű
Mercurialis annua
A drogot az állatgyógyászatban hashajtóként és vizelethajtóként alkalmazzák.

Szemvidítófű, Orvosi szemvidítófű
Euphrasia officinalis
Teája gyomor- és bélfekély elleni szer. Forrázatát „szemgyengeség” ellen borogatásként használják.

Szentperje, Illatos szentperje
Hierochloe odorata
A drogból készült teát légzőszervi megbetegedések ellen fogyasztják. Dohányillatosító és likőrfűszer.

Sziki üröm
Artemisia maritimia
Teája étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásá.

Szilfa, Mezei szil
Ulmus campestris
A fa fiatalabb ágairól főzetét hasmenés ellen, vizelethajtóként, skrofulózis, vesekő ellen és vértisztítóként fogyasztják. Külsőleg bőrkiütések borogatására, toroköblítőnek és aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként használják.

Szulákfű, Apró szulák, folyófű, folyondár
Convolvulus arvesnsis
Hashajtó, vizelethajtó, asztma elleni és magas vérnyomást csökkentő.

Szurokfű, Vad majoránna
Origanum vulgare
Teája köhögéscsillapító, étvágyjavító és idegnyugtató hatásá.

Szárós gyöngyajak
Leonurus cardiaca
Teáját enyhe szívserkentőként, asztma ellen, idegnyugtatóként, pajzsmirigy-táltengés ellen, szélhajtóként, prosztatagyulladás ellen használják.